dijous, 23 d’octubre del 2008

El professor Xerris F. Merrill, publica un llibre en el que afirma que Colom era català.


(Publicat a La Vanguardia) 

Ni genovès, ni portuguès, ni croata ni castellà. Per al professor de la Saint Mary´s University de Maryland Xerris F. Merrill, els orígens del descobridor d'Amèrica cal buscar-los a Catalunya, en la família de la banca Colom de Barcelona, i no a Gènova, on la història oficial situa a l'almirall. Al llibre 'Colom of Catalonia. Origins of Christopher Columbus. Revealed' (Demers Books), que l'any que ve veurà la llum en català, Merrill desgrana els seus arguments a favor de la catalanitat de Colom.
"El navegant es refereix als Reis Catòlics com ´els meus senyors naturals´; si fos genovès no hagués afegit ‘naturals´, parlaria de ´els meus senyors´ a seques", argumenta Merrill, expert en història medieval i professor de castellà i llatí en la citada universitat. Merrill, que ha invertit 18 anys en la investigació de la teoria catalana de Colom, afegeix que no ha trobat "cap document oficial de l'època que surti el nom de Colombo. Apareixen Colomo, Colom i Colón, però mai l'italià Colombo. Per què? Doncs perquè es castellanitza Colom en les formes Colomo i Colón", opina Merrill en un perfecte català.
L'autor fa referència a uns rebuts a nom de Cristóbal de Colomo i Cristóbal Colomo, de 1487, i a les capitulacions de Santa Fe, del 17 d'abril de 1492, en les quals ja apareix com Cristóbal Colón. I més. Merrill conta que després del descobriment el navegant va escriure tres cartes (una d'elles a Lluís de Santángel), de les quals actualment es conserven còpies en castellà i en llatí, "però tenim arguments per a pensar que la versió original era en català. El fill de Colón, Hernando, un gran bibliòfil, tenia un índex de llibres amb anotacions, entre ells tenia la carta que el seu pare va enviar A Santángel i deia que era en català". Merrill, que la passada setmana va presentar el seu llibre a l‘Òmnium Cultural de Barcelona, explica que hi ha moltíssimes més proves que avalen la teoria catalana: "Les seves catalanades, va posar Montserrat a una illa...". Però la prova definitiva està en mans de les mostres de ADN que des de fa anys està analitzant el genetista José Antonio Lorente.

1 comentari:

Francesc ha dit...

Hola, bona nit,

Que la Vanguardia hagi publicat les investigacions d'en Merrill, fa pudor a socarrim. De l'obra d'en Bilbeny sobre el tema, no se n'ha fet mai ressó. O, si més no, jo no ho he sabut trobar.

Les tesis d'en Merrill ja les coneixem. Son les mateixes que les del Centre d'Estudis Colombins. És a saber, Colom català que ofereix en castellà noves ofrenes a Castella/Espanya.

Exactament la mateixa actitud del diari d'en Godó!

Però clar, sobre les tesis tan i tan raonables d'en Bilbeny no han piulat ni se n'hi ha sentit cantar gall ni gallina.

Ja li va bé a la Vanguardia tenir-nos enganyadets!

No cal dir quina mena d'espasmes estomacals em provoca aquest diari.

Salutacions