dimecres, 2 de desembre del 2009

La independència de Catalunya

Com veu la qüestió de la independència de Catalunya un català socialista de la vella guàrdia.

Sense la participació i la implicació dels catalans que no som nacionalistes, no hi haurà independència.
Penso que és un greu error estratègic dividir la nació entre catalans bons (els nacionalistes i els independentistes) i catalans dolents (els que no són nacionalistes ni independentistes). La nació la conformem tots, i el nou estat independent ha d'integrar tots els catalans, tant els nacionalistes com els que no en són.
Jo no sóc ni nacionalista ni independentista, senzillament sóc català i em considero socialista. 
Tanmateix no soc contrari a la celebració d'un referèndum vinculant sobre la independència convocat pel Parlament de Catalunya. 
Penso també, que és un error de concepte basar la campanya en favor de la independència de Catalunya en que els espanyols són dolents i que ens espolien.
¿És que si els espanyols fossin bons i no ens espoliessin, deixaríem de ser catalans i ja no voldríem la independència?
Només volem la independència per un problema de diners? I de la nostra cultura, de la nostra història, de les nostres tradicions ancestrals, què en fem? Les oblidem?
Crec que si hem de promoure  la independència de la nostra nació, ho hem de fer  pel que som i tenim de bo nosaltres, no perquè els espanyols siguin bons o dolents.
El subjecte som nosaltres i no els espanyols, ells són un complement circumstancial.

4 comentaris:

Albert Moreno i Sagrera ha dit...

Salvi,

Jo no hem considero nacionalista. Si en canvi independentista. Quant Catalunya sigui independent passaré a ser català d'esquerres i republicà. Respecte a la bondat o maldat dels espanyols no vull entrar en aquesta valoració no m'interessen aquests maniqueismes nacionals.Respecte a una balança econòmica desfavorable per Catalunya és un tema que s'ha tractat abastament en estudis econòmics.
Que hi ha un ofec econòmic de Catalunya també. Són raons suficients per demanar la independència no ho sé ! Ah! Les valoracions negatives envers Catalunya, expressades amb la catalanofòbia tampoc són una invenció!! Ara bé de bons i dolents en tenim a tot arreu entre els catalans i entre els espanyols ! Respecte al tema de la "guerra" prefereixo ignorar referencies d'aquests tipus !
Endavant:Salut,Independència i República Catalana i socialisme !

Salvi Jacomet ha dit...

Albert ...
Gràcies pel teu comentari...
Subscric les opinions que expresses en el teu escrit...
Tot i així, vull aclarir que no era intenció meva amagar les valoracions negatives i insults envers Catalunya que rebem de les Espanyes...
La idea que hi ha al darrera del meu escrit és que hem de construir el futur de la nació en base al que som nosaltres i no al que fan o deixen de fer els espanyols.
Respecte al tema de la guerra, a mi tampoc m'agrada parlar-ne... Però hi ha una realitat històrica que no podem amagar, a saber:
Si Catalunya no és un estat independent, és degut a que ha perdut les darreres guerres que ha fet contra Espanya: La Guerra dels Segadors i la Guerra de Successió.

jordi freixas ha dit...

Jo vull la independència perquè la meva naturalesa és Catalunya i no Espanya, i perquè amb independència o sense, el meu país i la meva nació és Catalunya; i si a la constitució espanyola no hi cap la Nació Catalana... Espanya senzillament no hi cap a Catalunya.

Pel que fa al tema de "bons catalans" i "mals catalans", jo no els distingeixo segons si són independentistes o no són independentistes; els distingeixo en funció de tal dia com avui van a votar o no; serà un bon català aquell que vagi a votar sigui quina sigui la seva opció; qui no vagi a votar poguent-ho fer, no només és un mal català, sinó que automàticament se li hauria de retirar el dret de votar en el futur. Això ho dic perquè molta de la gent que no vota és perquè en cas que sigui vinculant, votarien pel No, però com que això és vist com una "festeta independentista de costellada", doncs és més fàcil menystenir a qui no pensa com ells, encara que després s'ompliran la boca de respecte. Però això també aniria adreçat a tota aquella gent que és independentista de boqueta i que quan arriba el dia es queden a casa.

D'altra banda Salvi, sobre el que dius aquí de català i socialista... home, si realment dius que votaries que sí en un referèndum sobre la independència, jo et recomanaria que t'apuntis a Reagrupament. No sé com ho veus tu però t'ho dic perquè, de la mà del PSC està clar que no tindràs mai la opció de participar en un referèndum vinculant sobre la independència. I de la mà d'altres partits... molt em temo que tampoc.

Salut!

Qui té llengua va a Roma ha dit...

Com ho veus ara, després de tot el que ha passat en els darrers 10 anys? Salutacions!!!