dimecres, 9 de maig del 2012

Affiche Rouge



Affiche Rouge és un cartell de propaganda nazi de color vermell difós a França en el context de les condemnes a mort de 23 membres de la FTP-MOI a la regió de París, seguit de la seva execució, el 21 de febrer de 1944.
El grup conegut com a "Groupe Manouchian" estava compost per 23 combatents comunistesde la resistència, entre ells 20 estrangers,  supervivents espanyols de Franco, empresonats en els camps als Pirineus francesos, italians resistents al feixisme, armenis,  jueus escapats de la batuda de juliol Vel'd'Hiv 1942, i encapçalada per un armeni Missak Manouchian que formava part  part dels partisans i franctiradors.
Van ser detinguts el novembre de 1943 , jutjats el febrer de 1944 i  condemnats a mort el dia 21. Els 22 homes van ser afusellats el mateix dia en el Fort de Muntanya Valérien4. La majoria d'ells estan enterrats al cementiri de Ivry-sur-Seine, a la Vall-de-Marne, on es va erigir un monument en la seva memòria. Olga Bancic, l'única dona del grup, va ser decapitada el 10 de maig d'aquest any a Stuttgart, en aplicació del manual de dret penal que prohibeixi la Wehrmacht afusellar a les dones.
El cartell s'utilitza per a la propaganda nazi, que estigmatitzà l'origen estranger de la majoria dels membres d'aquest grup,  principalment  armenis i jueus de l’Europa de l'Est.
El cartell hauria estat elaborat durant el judici  dels 23 membres del grup de Manouchian,  i publicat i enganxat des de l'endemà de l'execució, el 22 de febrer.
El cartell va ser editat pel CEA ( Centre d’Estudis  Antibolxevics) organisme recolzat pel Ministeri i d'Informació del govern de Vichy.
El cartell es va penjar a Paris, a Nantes i a Lyon, tot i que alguns autors diuen que  es va difondre per tota França.  La Unió de Jueus per la Resistència i l'Ajuda Mútua, que parla d’una tirada de més de 15.000 còpies.